31-08-06

Verslag vissen 31 augustus

Yo beste visvrienden,

 

We hebben vandaag de vissen in de vaart weer een onveilige omgeving bezorgd, zoals ik deze morgen al voorspeld had. Onze vangst was echter niet denderend maar toch genoeg om blij mee te zijn. We hebben ook een scheet gelachen toen onze buurman die aan de overkant viste alle kleine roofbaarsjes en possen uithaalde en wij de karpertjes visten. Och ja, het is maar nog een kleine jongen en ik kon zelfs nog niet vissen toen ik zijn leeftijd had. Maar onlangs heeft hij ons toch nog eens goed verbaasd doen kijken toen hij een paling van wel 500 gram boven had gehaald met een lengte van 70 cm. Wat voor bij ons in de vaart een echt record is. Maar de paling van vorig jaar, die een visser vorig jaar had gevangen is toch nog wel een stukje beter: 1400 gram. Deze visser had gewoon gevist met maden, een aas waar je toch echt geen paling mee vist. Maar die visser had gewoon zijn eigen "maden" waar hij ongeloofelijk op vertrouwde en nog vanalles mee ving, van voorn tot paling. Raar maar waar, zo zie je maar iedere visser zijn eigen aas en hengelmanieren. Maar ja, zoals jullie al weten ben ik een echte afdwaler en ben ik al weer ver afgedreven van mijn oorspronkelijke titel "verslag vissen 31 augustus". Als het zo nog vier regels voortgaat kan ik nog de titel veranderen in "vispraatje van de week", maar dat zou toch zonde zijn want dan moet ik opnieuw heel mijn boeltje vertellen over onze superieuze visvangsten van vandaag.

 

Dus ik had gezegd dat we een schrale vangst hadden, maar toch nog genoeg om een klein briefje over naar huis te schrijven. Twee mooie karpertjes en geen enkele pos waar ik in het diepste van mijn hart ongeloofelijk blij om ben. Ook geen enkele baars en geen klein voorngeschut. Ook bijna geen boten en armzalig veel wielrenners die lawaai maken en bellen met hun onnozele fietsbelletjes. Ik word daar zo zot van, omdat ik zelf met belletjes op mijn werphengels vis en ik dan een grote sprong in de lucht maak van verschot. Ook mijn vismaten willen me af en toe eens plagen door tegen mijn hengel een tikje te geven zodat het belletje rinkelt en ik voor de zoveelste keer mijn hoofd met een wilde toer naar rechts draai. En over belletjes gesproken, die gast aan de overkant vist nu ook met belletjes en die haalt om de vijf minuten op en dan is dat weer dat belgerinkel.

 

Ghoo de wereld is toch te beklagen,

 

VISENZO.BE

 

20:19 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

AAS IN DE KIJKER: MESTPIEREN

Vandaag zal ik het eens hebben over het door ons zo teergeliefde aas mestpieren. Mestpieren zijn een zeer goeie investering en zeer gemakkelijk te vinden. Al wie thuis een composthoop of een hoop aarde liggen heeft kan er met gemak 100 uithalen. Het nadeel is wel dat je hiermee ook kleinere vissen vangt zoals possen, baars, voorn, ... . Maar desondanks alles is het in de zomer een uitstekend aas voor (kleinere) karpers. Maar ja, als je geluk hebt kun je alles vangen. Zoals Matthias bijvoorbeeld, een brasem van 6 KG.

 

een fotootje van dit aas

 

Zo, genoeg over onze mestpieren. Ik zie jullie de volgende keer weer en tot schrijfs

 

VISENZO.BE

 

P.S.: vanavond ben ik er met het verslag van het vissen zoals 'gewente'

12:12 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vissen 31-12-06

Hallo beste sportvissers,

 

Vandaag gaan we vissen, als het weer zo onophoudelijk droog blijft. Ik denk wel dat het niet zal regenen, en als het regent hebben we nog altijd onze grote visparaplu's. Als Ruben komt kan hij misschien zijn tent meenemen tegen de koude, want vandaag is het wel niet echt warm. We hebben ook nog ander nieuws, namelijk dat we een nieuwe visser in ons midden mogen verwelkomen. Nog een erbij denk ik dan, waar gaan we naartoe. We hebben nu van het begin dat we visten al 8 mensen aangezet om ook te vissen, als dat niet fenomenaal goed is voor het voortbestaan van de vissport. Goed genoeg over onze visvriendjes, terug over naar het serieuze werk. We gaan vanmiddag vissen met maïs, want het begint weer wat kouder te worden en nu vangen we met onze mestpieren weer van die kleine baarzen. Dus maïs is de oplossing. Ik heb wel nog boilies liggen met strawberrysmaak, maar ze doen het niet echt goed in de vaart bij ons.

We hebben ook nog een nieuw visplekje ondekt die het wel eens zou kunnen maken, aan de sluizen met de ieperleed - dat is een klein riviertje bij ons - en de vaart zou er wel eens grote vis kunnen uitgehaald worden. Ik heb dit plekje vernomen van een leider uit de jeugdbeweging die er van kleinsaf ook al viste en er altijd goed ving.

 

Zo hopelijk zien we elkaar nog eens voor de laatste vakantie-visdag,

Groeten,

 

VISENZO.BE

 

10:22 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Terug van weggeweest

Hallo hengelsportfanaten,

 

Na een voor ons lange rustpauze van tien dagen, zijn we terug van ons kamp met de jeugdbeweging en weer klaar om wat te hengelen in onze teergeliefde vaart. Toen ik weg was, heeft Matthias enkele keren gevist; waar een keer een prachtige vangst tussenzat. Een brasem van maar liefst 6 KG heeft hij met een licht lanceetje voor witvisjes binnengehaald. Oké, brasem is een witvis maar ik dacht toch niet echt dat die beesten zo zwaar konden worden. En we hebben dit gevangen met onze "springers" of rode wormen die je in de mesthoop in je achtertuintje vindt. Later hier meer over.

Maar goed dat was al sterk vond ik maar hij heeft dan nog vier karpers erbij gevangen van 500 g, als dat niet goed is voor een visuitstapje. Voor sommige (oudere) vissers is dit een slechte vangst, maar ik moet erbij vermelden dat wij nog maar een jaartje vissen en GEEN volwassenen zijn. Ik ben net veertien geworden en Matthias zeventien. Maar genoeg over onze persoonlijke gegevens en over die reuzebrasem. Ik moest nog iets zeggen over die wormen maar ik ben het alweer vergeten. Ahn ik weet het weer, ik zal binnenkort nog een gedetailleerd verslag maken over die beestjes.

 

Groeten

 

VISENZO.BE

 

P.S.: Foto's over de giga-vangst volgen nog.

 

 

08:57 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-08-06

Verslag vissen 19 augustus

Hallo lieve hengelaars,

 

Zoals vermeld gingen we vandaag normaal gezien niet vissen, en onze andere hobby wat beoefenen (filmen). Maar ja, visfreaks zoals we zijn, zijn we natuurlijk onze hengel gaan uitwerpen. Maar aangezien ik het beu was met die smerige possen zoals je in de vorige verslagen kon vernemen, gingen we eens op een andere plaatsje dan het kanaal hengelen. Ik had ooit eens in de winter, toen ik van de bus stapte van een vriend dat hij thuis naast zijn boerderij een grachtje heeft waar hij enorme karpers had gevangen; en dan nog met de blote handen.

Daaruit kon ik al vermoeden dat het water niet al te diep was,  maar ja, er zullen wel vissen zitten dacht ik. Aangezien dat grachtje op een paar kilometers van ons huis was had ik al het visgerief in de bolderwagen gestoken, zodat we met de fiets konden gaan. Rond ongeveer 13 u - nadat we om wormen zijn gegaan bij de buurman - zijn we dus naar die beruchte plek vertrokken. We reden richting Zevekote, de Cuyleweg in en dan naar het huis van mijn vriend. Na een vermoeiende fietstocht langs krottige boerderijtjes, sjieke villla's en open landbouwakkers kwamen we aan op de plek der reuzenkarpers. De gracht was niet al te breed, hoogstens twee meter. Dus met een vaste stok vissen zat er niet echt in. Dan maar een werphengel en zonder dobber. We legden alle lijnen in en plaatsten de paraplu om ons wat achter te verschuilen tegen de wind. Na een halfuur niks hadden we besloten de lijntjes eens binnen te halen en te kijken of de wormen er nog aanhingen. Alles lag nog perfect en we legden de lijnen weer in. Maar na nog een kwartier was er weer geen teken van leven en mijn maat probeerde te "peuren"; dat is met je lijntje constant omhoog en omlaag gaan. We wisten toen zeker dat er vissen zaten, want af en toe zag je een 'giant' boven springen. Die 'giants' die ik bedoel zijn natuurlijk karpers en op de lijnen was er niet teveel beweging te zien. Na nog een uur wachten waren we het zat en keerden we huiswaarts. Ik heb dan nog liever zo'n schrale vangst zoals eergisteren dan niks. Maar ja er is niet veel aan te doen en we pakten ons boeltje. Morgen waarschijnlijk geen visverslagen meer, en waarschijnlijk in de komende tien dagen niks meer, want ik ben zoals gisteren gezegd overmorgen op chirokamp.

 

Groeten

 

VISENZO.BE 

 

17:58 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-08-06

Verslag vissen 18 augustus

Zozo lieve lezertjes, hier zijn we dan weer met een nieuw visverhaaltje; voor het slapen gaan of niet, het was vandaag toch nog een redelijke dag. Toen we op de visplek aankwamen merkten we naast ons een groep vissers uit Antwerpen op en aan de linkerkant nog een visser die ik al een paar maal gezien had. Onze lijnen lagen nog maar net in en er kwam een oude bekende opduiken, Hannes, een beginner-visser die een maandje geleden de vissport ontdekte. De lijnen lagen nog maar net in of Ruben had al vis te pakken. Een rietvoorn dacht ik, of een blankvoorn; maar het maakt niet uit, het is een vis. Na een kwartier niks besloot ik eens mijn lijnen op te halen en er hing een pos (!!!!) aan de lijn, zonder dat ik de beet merkte. Raar maar waar, we konden de pos niet onthaken, zoals je kon lezen in mijn verslag van gisteren zijn possen moeilijk-te-onthaken en vooral wraatzuchtige beesten want mijn worm was bijna zo groot als de bek van die pos. Goed genoeg gepost, tijd voor wat karperwerk. En ja zo goed en zo kwaad als het ging haalde ik een uurtje later een karpertje boven. En wat later begon Matthias ook in de karper; maar dan een iets kleiner formaat. En een halfuurtje daarna ving ik voor de verandering nog een pos en Matthias nog een karper(je).

Wat me opviel van deze dag is dat het een regenloze pos/karper-dag was, beter dan gisteren maar nog stukken slechter dan eergisteren.

Goed ik denk dat de visstories en de reportages over zullen zijn want morgen zijn we niet echt van plan om te vissen en over drie dagen ben ik weg met de chiro dus...

Maar misschien schud ik morgenochtend wel nog een spannend visverhaal uit mijn hengel, wie weet?

 

Tot wederziens

 

VISENZO.BE

 

19:03 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VIS IN DE KIJKER: BAARS

Deze week zetten we een speciale vis in de kijker. We zullen eens origineel zijn en niet zoals de meesten "karper" gebruiken; maar we gaan ons in de komende 15 regels eens bezighouden met de baars, jawel dat beest met die "stekkers".

 

De baars of perca fluvatis in het teergeliefde Latijn

 

Een baars is eigenlijk een "ijsvis". Je kan in principe zelfs baarzen vinden op de noordpool. Baarzen komen voor in alle temperaturen. (natuurlijk onder de 25°)

Wij vangen meer de baarzen in het voorjaar en de late winter. Ze zijn een plezant maar soms irritant dier; want ze kunnen niet echt groot worden, allé ja het is te zeggen; degenen die bij ons in het kanaal zitten. De grootste baars die ik ooit gevangen heb was hooguit 25 cm. Ik vind persoonlijk baars niet zo'n plezante vangst; maar er zijn vissers die er op 'kicken' bij wijze van spreken. Goed onze baars is in deze korte bespreking eens goed ter sprake gekomen. Voor de freaks die de regeltjes willen tellen, het zijn er meer dan 15.

 

Groeten

 

VISENZO.BE

 

 

 

12:44 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vissen vandaag + het grote chapelure-brood recept

Dag iedereen,

 

Vandaag speelt het weer ons eens niet de parten en ook de visvangst hopelijk niet. Dus daarom: we vissen deze middag zeker en vast. Laten we hopen dat het niet weer een POS-dag wordt zoals gisteren. Ik heb misschien wel een idee; vandaag kunnen we misschien wel onze broodmix chapelure proberen. Ik zal even uitleggen hoe het recept in zijn werk gaat:

 

1) Je neemt een kom en doet er wat chapelure en brood in, van ong dezelfde hoeveelheid. Je doet er evenveel in als je zelf wilt voeren natuurlijk

2) Je vermengt er wat water bij; niet teveel want anders wordt het spaghettisaus, maar ook niet te weinig want anders wordt het een korrelige smurie.

3) Daarna kneed je het in balletjes, dit moet hoogstens de grootte hebben van een kleine gehaktbal.

4) Je kunt ze daarna invriezen en tijdens het vissen in het water gooien. Wel maken dat ze dan ontdooit zijn...

 

Zo dit was mijn fantastisch chapelure-broodmixje, tot vanavond voor het verslag van de visuitstap.

Groeten,

 

VISENZO.BE

 

12:05 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-08-06

Verslag vissen 17 augustus

Hallo schattige visboeren,

 

Ook vandaag zijn we weer gaan vissen, maar het was niet echt vet zoals we in Vlaanderen zeggen. Het was vandaag een echte POS-dag. Vissers die ervaringen hebben met possen weten waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Het zijn moeilijk-te-onthaken en vooral wraatzuchtige beesten. Hier een foto:

Possen zijn door veel hengelaars niet geliefd en ook niet door ons. Possen worden soms gebruikt als aas voor grotere vissen. Deze vis kan amper 12 cm groot worden en dat maakt het natuurlijk, in contrast met de vangst van gisteren, een echte flop.

Maar ja, nu genoeg over de snertvis.

Toen we aankwamen op de visplek zag het weer er wat regenachtig uit maar toch nog droog. In het eerste halfuur was er geen vis te bespeuren toen ik plots een stomme pos aan de haak had. Ik had het zelfs niet gezien; want een pos bijt meestal niet hard door zodanig dat je de beet moeilijk herkend. Een halfuur later hadden we er nog twee en had Ruben ook nog eentje te grazen. Nog later op de middag begon het te gieten met bakken. We hebben onze visparaplu's dicht tegen elkaar gezet en na de regen ving Matthias ook nog zo'n strontvis. Goed, in totaal 7 possen maar toch niet echt om over naar huis te schrijven. Al die dingen samen wogen waarschijnlijk evenveel als een van de vissen van onze vangst van gisteren.

Hopelijk de volgende keer beter,

 

VISENZO.BE

 

17:43 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Weer het weer

De ene maand is het 30 graden en de andere maand halen we de 20 niet. Juist nu we weer gezellig kunnen hengelen steekt het weer weer (haha die weer) tegen.

Het zou kunnen, als het hard blijft doorregenen, dat onze uitstap voor de 17 e niet doorgaat. Maar niet getreurd, we zullen misschien wel kunnen vissen

Groeten

VISENZO.BE

10:59 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verslag vissen 16 augustus

Hallo lieve kinderen,

 

Gisteren zijn we zoals afgesproken op de kalender natuurlijk gaan vissen. Het weer is mooi gebleven, zoals ik gistermorgen in een berichtje niet echt hoopte. Zo, onze visuitstap was zeker en vast de moeite waard: we vingen de ene karper achter andere. In totaal 12 karpers van +- 300 gr, dat maakt 4.5 kg in totaal. Toch al goed voor een dagje hé. We hebben gevist van 13.30 u tot 18.45 u, en we hebben toch één maal regen gehad. Maar door onze goede vangst konden we dat al snel vergeten en de zon kwam ook alweer boven. We hebben ook een "wormenpanne" gehad, namelijk dat we zonder wormen vielen. Ik ben er dan als een haas achtergevlucht en onze Matthias heeft wel nog een visje bovengehaald zeker. Hij viste met een vaste stok en een werphengel en ik met twee werphengels. Ik ben heilig ervan overtuigd dat werphengels beter zijn dan vaste stokken, maar soms laten ze het toch nog eens afweten. Ik ben zeker en vast tevreden van gisteren en vandaag vissen we waarschijnlijk ook (haha weer iets om op de kalender te zetten) en misschien wel nog beter dan gisteren

 

Tot morgen lieve visserkes

 

VISENZO.BE

 

10:45 Gepost door Visenzo.be | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-08-06

 Binnenkort: Foto's Visuitstap

Van de weinige foto's die we hebben getrokken van ons gevis en gevang, zullen we er binnenkort enkele posten. Het zijn foto's van een nogal redelijke dag; vijf steenkarpers van elk 500 gr. en een blankvoorntje.

 

Groeten

VISENZO.BE

10:24 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 Visuitstap 16-08

Hallo gastjes,

 

Vandaag zullen we waarschijnlijk met zijn allen nog eens vissen als afsluiter van de vakantie, tenminste als het weer zo blijft. Ik hoop het toch, want het zou zonde zijn om zo'n mooie visdag in het water te zien vallen. Goed, voor praktische info kun je me nog bellen en ik zal jullie zeker en vast verwittigen via e-mail!!

 

Groeten

VISENZO.BE

 

10:18 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-08-06

De allerlaatste visuitstap met zijn allen

Ik zou misschien woensdag nog een allerlaatste visuitstap tesamen willen doen naar onze vaart voor deze vakantie. Daarom vraag ik iedereen die ooit al met ons gevist heeft om eens langs te komen op woensdag 16 augustus. Deze uitstap is wel nog niet zeker, je zult wel nog nieuws horen!

 

Tot dan

 

VISENZO.BE

 

 

 

18:34 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 Verslag vissen zondag 13 augustus

Yo de visboeren,

 

Vandaag zijn we zoals gezegd op de kalender gaan vissen. We waren amper een halfuurtje geïnstalleerd toen er plots hevig onweer kwam opzetten. We dachten natuurlijk direct aan paling en niet aan onze beschutting tegen de regen. Dit werd ons al gauw niet ten danke afgenomen toen er opeens boven onze kop een wolkbreuk kwam opdagen. Dit met alle plezier, en Matthias had al paling in het vizier. Toen hebben we rap onze pararplu's opgezet; en Vincent had het schepnet al klaargezet. Plots een stortvloed van regen, maar daar kunnen goeie visserkes tegen. Toen nog een beet op de dobber van Matthias, maar helaas weg met de kanjer. Na een hevig onweer bereiden we ons voor op de terugkeer, en die mooie paling zagen we nooit meer!

 

Zo dit was het verslag van 13 augustus. Hopelijk morgen minder regen zodat we ons boeltje niet mogen afvegen.

 

Gegroet,

VISENZO.BE

 

15:37 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 Viskalender augustus

Augustus

1

2  woe

3

4

5  za

6  zo

7

8

9  woe

10

11

12 za

13 zo      14 u tot …

14 ?

15

16: woe: van 13.30 - 18.45

17: don: van 13.30 - 16 u

18: vrij : vanaf 13.30 u - 16 u

19: zat: vanaf 13.30u - 15.30u

20:

21:

22: vanaf 13 u - 17 u

23: vanaf 13 u - 17 u

24: vanaf 10 u - 16 u

25: vanaf 13 u - 17 u

26 za:

27 zo:

28:

29:

30:

31: vanaf 16 u 30 - 20 u

Zo, dit is hem dan, onze viskalender. Voor meer info kun je me nog altijd mailen.

 

Rood: Niet gevist/vissen zeker niet

Oranje: Nog niet beslist

Groen: Wel vissen/ al gevist

10:48 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |