19-12-06

VISSEN OP ZEE: WORMEN DELVEN

Hallo hengelsportfanaten,

 

Ik heb op het einde van vorige week wat gepost in verband met vissen op zee. Aangezien ik toen ergens in een of andere regel beloofd had dat ik een uitgebreid verslagje ging schrijven over ‘wormen zoeken op het strand’ zal ik vandaag mijn belofte nakomen.

 

Wormen opgraven is niet zo’n eenvoudige opgave, en zeker niet op het strand. Je kunt natuurlijk je diertjes gewoon in een hengelsportwinkel kopen maar volgens mij zijn de ‘vers gestekte’ nog altijd de beste.

Wat heb je nodig:

 

-          een schop (liefst een stevige, want dunne schopjes kraken af)

-          een emmer om je wormen in te doen

-          je goede wormen-vangen-humeur

 

Als je al deze dingen bij elkaar gesprokkeld hebt kan je aan de slag.

Eerst en vooral moet je maken dat het eb is, want anders zul je geen worm vinden. Je moet nu natuurlijk niet denken dat de diertjes zomaar over het strand zullen lopen. Je kunt zo’n beestje vinden door op zoek te gaan naar kleine drolletjes op het strand. Hoe dikker de drolletjes, hoe groter de worm. Als onervaren beginneling raad ik je aan een kleintje te proberen.

 

Wanneer je een hoopje gevonden hebt, neem je de schop. Je begint hele kleine schepjes zand weg te scheppen, tot je plotseling een klein holletje opmerkt. Dit gaat allemaal heel snel, dus je moet maken dat je de holletjes op tijd ziet; anders kun je fluiten naar je worm. Je volgt dus het gangetje en als je een staartje ziet kan je nog een laatste hap doen om de worm de vangen. Als je hem hebt moet je uiterst voorzichtig zijn, want zo’n ding kan gemakkelijk in tweeën breken.

 

Dan kan je het diertje in je emmer gooien en ben je klaar om nog eentje te zoeken.

Wat ik hier nu allemaal vertel zal de eerste keer zeker nog niet lukken. Je moet blijven oefenen, eventueel op kleine drolletjes, tot je het kunt.

Als dit niet lukt kun je dan toch beter naar de hengelsportwinkel gaan en heb je deze tekst voor niks gelezen.

 

Veel geluk,

Voor vragen en opmerkingen kan je gerust iets achterlaten op de minichat.

 

Groeten,

VISENZO.BE

 

19:32 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-12-06

VISSEN OP ZEE

Dag hengelfanaten,

Vandaag zet ik eens speciaal 'het vissen op zee in de kijker', aangezien er op de meeste site's niet zoveel info over te vinden is. Als je vist op zee hebt je enkele manieren om je hengel uit te werpen. De meest voorkomende manier is vissen vanaf het strand of hengelen op een pier.

Vandaag ga ik 'het vissen op het strand' eens dieper uitleggen.

 

Ik ben er zeker van dat de meest gestelde vraag is: hoe begin ik hieraan?

Wel, beginnen is eigenlijk net zoals een je doet in een kanaal, je haalt je hengel uit, je monteert hem indien het een insteek is, ...

Maar voor vissen vanaf het strand heb je een speciale montage nodig om je haak aan je draad te hangen. Eerst en vooral bevestig je onderaan aan je hengel een wartel. De wartel of draaischroef moet dienen om de het lood aan te hangen. Let op wel op, loodjes op zee zijn niet dezelfden als die in een kanaal. Op zee moet je een lood hebben van gemiddeld 150 gram, want anders kom je geen twintig meter ver. Je kunt ook tegen de golfbrekers vissen met de bedoeling om zeepaling te vangen, en dan heb je natuurlijk geen zwaar lood nodig.

Maar met het eraan hangen van het lood wacht je nog even, want er moeten nog wat knopen gemaakt worden. Daarna hang je een speciale drager voor je haak eraan. Een fotooke heb ik normaal ter beschikking maar het is wat te zwaar en ik zal het wel eens ergens anders posten.

Vervolgens haal je een aparte haak uit, liefst maat 4, en bevestig je die aan het uiteinde van de drager.

Daarna kan je het ding op je draad schuiven via het ronde bolleke, en zo kan je er nog een tweetal opdoen, maar dit is niet verplicht. Hoe meer haken hoe meer wormen en hoe meer wormen hoe meer graafwerk. Over de wormen in een volgend artikel nog ietsje meer.

Daarna kan je je lijntje uitwerpen. Bij het werpen moet je op enkele dingen letten; houd je armen zo ver mogelijk uit elkaar en houdt de hengel zo ver mogelijk achteruit, zodat je er meer kracht kunt opsteken. Dan geef je er een zwaai aan en met wat geluk komt hij op de juiste plaats terecht. Na wat oefening moet dit beslist lukken. Stel dat het je nog niet lukt kun je ook eens 's morgens naar het strand komen om daar wat in en uit te werpen zodat je het wat gewoon wordt.

 

Wanneer je lijn op de juiste plaats ligt kan je beginnen vissen. Het is aan te raden dat je om het kwartier eens je wormen checkt, want het zou kunnen zijn dat de krabbetjes ermee weg zijn anders. Op een kanaal heb je dit natuurlijk niet.

 

Wanneer je een aanbeet bemerkt moet je even wachten en de vis zijn gang laten gaan. Op zee kan je niet zo goed zien of je beet hebt, vanwege de wind en de lengte van de draad. Als je denkt dat je prijs hebt kan je dus eens een eerste ophaalpoging proberen. O ja, hier moet je op het volgende letten: terwijl je inhaalt moet je wat naar voren en achteren bewegen (met je hengel) zodat de haak wat dieper in de bek van de vis getrokken wordt en hij onder geen enkele mogelijkheid meer kan ontsnappen. Pas op dat je niet te hard trekt, want anders scheur je de lip door en is je vismaaltijd foetsie. Als je een mooie pladijs binnenhaalt kan je hem onthaken en vervolgens in een zakje steken, waar je hem laat stikken tot hij sterft.

Ik wens je alvast veel zeeplezier,

 

Foto's en een uitgebreid verslag over wormen graven komt later.

 

Groeten,

 

VISENZO.BE

P.S.: We hebben al over de 2000 bezoekers en gemiddeld 35 bezoekers per dag, van harte bedankt iedereen

 

 

 

19:21 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

11-12-06

Vissen op Zee: Kerstvakantie '06

Dag vissertjes,

 

Het verhaal begon op een mooie winterdag, vorige week zaterdag.

Ik en Matthias liepen op ons gemak langs het kanaal dat we deze zomer weer onveilig hebben gemaakt, tot we plots de geniale gedachte kregen om nog eens te vissen. Ik weet het; jullie zullen nu wel denken: 'onnozelaars, het is toch veel te koud om te vissen'.

Maar niks is minder waar. Het is nu op zee het topseizoen om mooie visjes binnen te halen en we dachten dus om een uitstapje te regelen met de hele visgang van vroeger naar Oostende; om daar het staketsel te bevissen. Aangezien ik en Matthias twee zeehengels hebben zal dat geen enkel probleem vormen.

Wanneer deze grandioze activiteit zal plaatsvinden kan ik nog niet zeggen, maar dat zal ergens in de kerstvakantie zijn, na de proefwerken. Hopelijk tot dan,

 

VISENZO.BE

 

P.S.: de foto's van het voorjaar en de zomer (met onder andere mijn 3 KG karper) zullen we binnenkort scannen met de printer van Matthias, aangezien ze niet digitaal zijn)

 

 

 

 

18:58 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |