04-04-07

VIS IN DE KIJKER: Blankvoorn

Jaja je leest het goed: we zijn terug met een VIS IN DE KIJKER. Vorig visseizoen bespraken we om de maand een visje, dit jaar zijn we het nog steeds niet verleerd. Vandaag loopt bij ons de blankvoorn even binnen en vertelt hij over zijn favoriete aas, vangkansen en grootte.

 

blankvoorn De blankvoorn
 
 
Een blankvoorn is een visje die weer zeer graag vangen, vanwege zijn schoonheid en uiterlijke kenmerken, en weinig stekelige plaatsen. Met stekelige plaatsen bedoel ik stekels, zoals de baars wel eens zou durven hebben op zijn rugvin.
Deze kanjer kan je vangen in de lente, herfst en zomer; maar niet in de winter. Dan trekt hij weg uit de rivieren en kanalen naar rustigere plekken. Deze vis is familie van de karper en dat zie je ook wel een beetje aan zijn bouw. Ze worden soms zelfs verward met karpers. Ze worden meestal rond de 30 cm groot, maar soms kunnen ze zelfs 50 cm groot zijn. De blankvoorn is een planteter. Hij heeft als natuurlijke vijanden de baars, snoek en snoekbaars. Dus als je ooit een baarsje vangt steek hem best niet in één leefnet met je blankvoorn, of hij zou wel eens redelijk toegetakeld kunnen zijn. Je moet nu niet denken dat je baars hem zal verslinden, maar wondjes zijn mogelijk. Hun paaitijd is in april of mei en duurt een ruime week in een gemiddelde watertemperatuur van 12 °.
De blankvoorn komt voor in HEEL EUROPA, behalve in Ierland en Schotland.
Zijn Latijnse naam is tamelijk grappig en makkelijk te onthouden: Rutilus Rutilus.
 
Een veel voorkomend aas die gebruikt wordt voor blankvoorn zijn (gele) maden. Ook brood is populair, maar in sommige kanalen is brood uitgevist en zijn de vissen het beu gegeten. De tip blijft dus: wissel regelmatig van aas, zodat je weet welk aas het beste vist op jouw visplek. Ook muggenlarven, kaas en zelfs deeg wordt gebruikt om dit diertje te haak op te krijgen. Keuze genoeg dus. Nu aan de slag, blankvoornvisser!
 
Groeten,
 
VISENZO.BE
 

P.S.: Met de opgesomde reeks aas kan je ook andere voornsoorten vangen zoals de rietvoorn bv.

 

11:08 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.