01-05-07

VIS IN DE KIJKER: Rog

Oké, het is algemeen geweten dat zoetwatervissers geen klooten van zoutwatervissen afweten, maar toch zullen we het deze maand eens op een gokje wagen en proberen onze zeevis-collegasite's (die er niet zijn) te evenaren. Je hebt vast en zeker al op tv gezien of in de gazet gelezen dat de rog uitverkoren is tot vis van het jaar. Of we dat nu een pluspunt moeten noemen lees je in mijn visie op de rog.

 

Er zijn praktisch nog meer soorten roggen dan er maden zijn (dat van die maden kun je nalezen in mijn 'AAS IN DE KIJKER' rubriek van deze maand). Met zijn 340 soorten die over zeven families verdeeld worden: sidderroggen, zaagvissen, gitaarvissen, pijlstaartroggen, eigenlijke roggen, adelaarsroggen en duivelsroggen. Het diertje heeft sterk ontwikkelde borstspieren die aan de zijkant van het lichaam staan als driehoekige platen. De rog is een kraakbeenvis met een fijne staart.

 

http://home.planet.nl/~dijk8929/objecten/Mallorca2006/fotosite/rog.jpg  De rog

 

Roggen hebben als camouflage op hun rug kleurtinten die overeenkomen met de grond, zodat vijanden hun niet opmerken. Je herinnert je waarschijnlijk nog uit je jeugd dat toen je als klein ettertje een aquarium bezocht je bij een bak met roggen passeerde, en niet een opmerkte dat ze er waren. Tot je mama plots met de vinger wees naar een plek waarvan je dacht dat het gewoon zand was.

Roggen kunnen ook vrij tam gemaakt worden. Je kan ze soms strelen over hun rug, en je zult dan merken dat ze wat ruw aanvoelen. 

 

Zo dit was mijn (kleine) uiteenzetting over de rog om de onwetende aquariumbezoeker wat in te lichten,

 

Groeten van

 

VISENZO.BE

 

P.S. Eigenlijk zou er tussen visenzo en .be skynetblogs moeten komen, maar soit, zolang ik de advocaat van de site www.visenzo.be niet op mijn dak krijg blijft dit zo.

20:03 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.