02-05-07

AAS IN DE KIJKER: Boilie

Haha waarover zevert VISENZO nu weer deze maand, boilies?

Wat voor een beesten zijn me dat? Wel om eerlijk te zijn, het zijn niet echt levende diertjes. Een boilie is een hardgekookt stukje deeg, die bestaat uit allerlei (vrij speciale) ingrediënten die je niet in elke normale keuken vindt. Maar wat is er nu zo speciaal aan? Wel boilies is het visaas bij uitstek (om niet te zeggen superaas) voor zeer grote karpers. Er bestaan net zoals maden en roggen duizenden soorten, met name recepten. Je moet nog maar op google intikken 'recepten boilie' en je wordt al omver gekatapulteerd met alle mogelijke typetjes waarmee je zogezegd in goed mee vangt. We weten wel dat jullie zo lui zijn om daarover wat verder op te zoeken, en dus hebben we enkele voorgeprepareerde links voor de nieuwsgierigen.

 

http://members.home.nl/erik-gerrits/boilie%20recepten.html

http://thecarphunter.mysites.nl/mypages/thecarphunter/729...

http://www.karperrun.nl/verhalen/zelf%20boilies%20maken/b...

 

Wat ik je nog kan vertellen over boilies, is dat niet elk recept even goed werkt. In het begin moet je wat uittesten en wikken en wegen welk aas er in jouw viswater het beste past. Het is ook zo dat boilies geen natuurlijke voeding van vissen zijn, dus je moet eerst vooraleer je vist wat voeren. Zo raken de vissen namelijk gewend aan deze extravagante aaskeuze. Och hoe de nostalgie weer toeslaat wanneer ik terugdenk aan mijn beginjaren als boilievisser (Herman Brusselmans-uitspraak). Ik ving er de klooten mee, en eigenlijk is dit nu ook nog een beetje zo; wat zorgt voor een weinig aangename boilie-ervaring. Wat je ook nog moet weten is dat boilies niet zoals een normaal aas op de haak gestoken worden. Boiliehaken zijn speciale modelletjes waarbij je het aas aan een koordje onder je haak moet bevestigen, die je dan met een soort van tandwieltje vastmaakt zodat ze niet loskomen. Je moet natuurlijk ook in het bezit zijn van enkele handige accesoires zoals een boilieboortje en verschrikkelijk veel geduld. Maar eens je boilie op de haak is moet je er niet meer naar kijken tot je beet hebt. Wel gemakkelijk inderdaad. Nog een puntje waar je aandacht aan moet besteden is of je wel een goede lancé gebruikt, die zwaar genoeg is om grote vissen te vangen. Je gaat natuurlijk niet met een boilie op je vaste stok vissen, je gebruikt uiteraard lancés. Het zou maar gek zijn, vanaf je een visje van 10 kg aan de haak slaat lig je met pers en al het 'zop' (water) in zoals ze bij ons zeggen. Dus daarom moet je met boilies ook voorzorgen nemen door een stevige lancé te kopen. Als me nog iets te binnenschiet ivm boilies zal ik wel een tweede deel schrijven, maar voor het moment komt niks meer in me op. Zouden er nog vragen moeten zijn van leergierige lezertjes, kun je me nog altijd mailen.

 

Groeten,

 

VISENZO.BE

 

P.S.: Er is nog meer goed nieuws uit visland, want binnenkort start ik een nieuwe maandelijkse reeks: 'VISMATERIAAL IN DE KIJKER',

veel zal ik nog niet zeggen, maar ik vermoed dat we van start zullen gaan met de Rod Pod. Klinkt voor iedereen wat raar, maar later meer!

 

20:28 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.