08-05-07

VISWATER IN DE KIJKER: Kanaal Plassendale-Nieuwpoort

Nu denken jullie: héhé wat zal Visenzo nog allemaal in de kijker zetten elke maand? Wel, om eerlijk te zijn we hebben nog een redelijk lange lijst met dingen die we tegen het einde van dit jaar op de site zouden willen zien staan. Daarom begin ik vandaag als eerste maand met een nieuwe rubriek: Visplek in de Kijker.

 

Deze maand zetten we een zeer speciale plaats in de kijker die vele vissers al een plezierige tijd heeft bezorgd, nl. het kanaal Plassendale Nieuwpoort.

 

Situering: Het kanaal is te vinden in de regio van Oostende. Het wordt voornamelijk gebruikt voor binnenscheepvaart en dient als verbindingsweg tussen kuststad Nieuwpoort en boerengat Plassendale (een gehucht in Oudenburg waar er een industriepark is)

 

kanaal plassendale nieuwpoort

situering op de kaart

 

Welke soorten vis zit er in het kanaal Plassendale-Nieuwpoort?

 

Er zitten allerlei soorten witvis in het kanaal; zoals blankvoorn, rietvoorn, kopvoorn, pos (!!), brasem, ...

Maar ook het merendeel van de karpersoorten kan je er vangen. Paling komt minder voor dan vroeger, maar je kunt ze er nog steeds ('s avonds en 's nachts) vangen. Snoek en snoekbaarzen zijn uit den boze. Ook roofvissen zoals baars komen regelmatig voor.

 

Wat mag ik volgens de brochure VISLIJN in het kanaal? Hoe zit het kanaal eruit?

 

Nachtvisserij is mogelijk in het kanaal, maar vissen op snoekbaars is niet toegestaan. Je kunt ook nagaan uit het vorige puntje dat er geen snoekbaarzen zitten. Vissen in de paaitijd is toegestaan, op voorwaarde dat je alle vissen levend in het water terugsteekt. Een leefnet is niet toegestaan in de paaitijd. Een schepnet uiteraard wel. Kruisnetten zeker niet - want die zijn overal afgeschaft - maar vroeger werd dit wel gedaan. Ook een leuk weetje is dat het kanaal vol ligt met autowrakken, schoenen, bomen en allerlei brol. Je hebt er een staanplaats van drie meter en het gras wordt eens in het jaar, in augustus afgesneden door de lokale groendienst van de kanaalgemeenten. (Leffinge, Slijpe, Oudenburg, Plassendale, Snaaskerke, ...) Er is aan de zuidelijke kant van het kanaal een drukke straat (de N358), maar aan de rechterkant is er een erkend fietspad en een rustige natuuromgeving. Het kanaal is 20 meter breed en 21 km lang. Het is 4 meter diep.

 

De afbeelding “http://www.belgiumview.com/foto/smvote/0004060aa.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

Het kanaal, met aan de linkerkant de N358. Aan de rechterkant

ligt de bekende fietsroute. Rechts is het meest bevist.

 

Weetjes over het kanaal

 

Vroeger heeft er ooit eens iemand zelfmoord gepleegd, door met zijn auto in het water te rijden. Zijn lijk is beginnen bovendrijven en heeft het volledige kanaal bijna afgelegd vooraleer iemand het doorhad. Hij dreef namelijk met zijn schoenen naar boven, waardoor hij moeilijk te herkennen was.

 

Zozo, dit was onze eerste editie van Viswater in de kijker,

Hopelijk tot morgen,

 

VISENZO.BE

 

P.S.: Deze morgen hebben we de 12 000 bezoekers gehaald, nog eens bedankt allemaal!

18:53 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.