16-05-07

VIS IN DE KIJKER: Bliek

Een week of twee gelezen las ik als geïnteresseerde webmaster dat er iemand zei dat hij een fervente bliek-fan was. Daarom wil ik in mijn rubriek 'vis in de kijker' even de bliek aan de oppervlakte halen. 'Vis in de kijker' is trouwens het eerste maandelijkse verslag waar we mee begonnen zijn.

http://www.duikerslog.nl/pics/ori/X11-twiske-1135368720--kolblei.jpg

de bliek heeft een 'brasemachtige' look

 

De bliek of beter bekend als de kolblei, is een vis die veel verwarring schept bij zijn visser. Er bestaan vele synoniemen zoals: blei, bliek, kalfoog, kol, kolfoog, kolbliek, koloog, platje, platter, puiloog, pijloog, ...  

Het diertje heeft namelijk net zoals zijn collega de brasem een hellende rug. Hierdoor kan hij voor verwarring zorgen bij sommigen. Maar je kunt de kolblei ook nog herkennen aan zijn rode vinnen, waar de brasem helemaal niet over beschikt. Ook de kleur van de huid is veel lichter.

Ik geef natuurlijk toe dat het niet makkelijk is om dit schatje te kunnen herkennen.

 

De afbeelding “http://www.ovb.nl/images/vissenschool/kids/quiz/16501_vissen.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

Op pad met de kolblei

 

Voor de vluggerds die al van vooraf eens hadden gekeken in hun rode boekje met alle vissen die niet mogen bevist worden; de kolblei staat er niet bij. Prijs jullie gelukkig! Het is dus zeker geen beschermde vissoort.

 

Deze vis is zoals alle andere karperachtigen niet eetbaar, omdat het vlees te dun is en er teveel graatjes inzitten die niet om op te eten zijn. En trouwens, consumptie van ALLE zelfgevangen vissen is ten strengste af te raden. (Dit staat ook aan de linkerkant van onze site)

Niettegenstaande dat deze vis niet gemaakt is om op te peuzelen, wordt er toch veel op gevist. Het diertje is makkelijk te vangen en daar maken sportvissers maar al te graag gebruik van. Je kunt ze ook in relatief veel kanalen vangen, wat zorgt voor nog meer voordeel. Ze zijn planteneters, dus ze gaan geen diertjes aanvallen en possen opvreten (wat jammer is). Qua aas heeft het dier praktisch dezelfde voorkeur als de brasem. Zoals ik al zei bij het begin van 'vis in de kijker'; deze vis lijkt goed op de brasem. Zelfs zo goed een vis zowel brasem als kolblei kan zijn. Raar hé? Dus als topaas: maden.

 

http://www.vildaphoto.net/photo.php?id=189

Dit schattige beestje kruipt tussen de algen en waterplanten

 

Een kolblei van 30 cm is een grote vis, en 40 cm echt het maximum. Ze kunnen wel tot 10 jaar oud worden, maar kunnen niet zo groot worden als de brasem. Ze leven op de bodem bij de algen en waterplanten, want die hebben ze nodig voor de voortplanting tijdens de paaitijd, die bij dit diertje van mei tot juli loopt.

 

Nu volgt nog een korte lijst met alle plaatsen waar je deze vis kunt vangen:

 

Rivieren:

IJzer

 

Kanalen (bevaarbaar):

Damse vaart, Ieperleekanaal, Kanaal Brugge-Gent: Miseriebocht (Beernem), Kanaal Brugge-Oostende, Kanaal Bossuit-Kortrijk, Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, Kanaal Roeselare naar de Leie, Leopoldkanaal, Lovaart, Plassendalevaart, Schipdonkkanaal, Moerdijkkanaal.

 

Kleinere waterlopen (onbevaarbaar):

Blankenbergse Vaart, Boezingegracht, Groot Geleed, Grote Beverdijk, Kemmelbeek, Koolhofvaart, Kreek van Nieuwendamme, Krommegracht, Lekevaartje, Nieuw Geleed, Nieuwe Slijpebruggeleed, Noord-Ede, Noord Geleed, Oostkerkevaart, Oude A-Vaart, Proostdijkvaart, Ronebeek, Slopgrachtvaart, Steenbeek, Venepevaart, Vladslovaart, Zaadgracht, Zijdelinggeleed, Zuid Geleed, Oudenburgs Vaartje.

Stilstaande wateren
Grote bassin (Roeselare), Hoge Dijken (Oudenburg), Oude IJzer-arm (Roesbrugge), Oude Leie-arm (Bavikhove), Oude Leie-arm (Ooigem), Oude Leie-arm Schoendalebocht (Wielsbeke), Oude Leie-arm Sisput (St.-Eloois-Vijve), Oude Schelde-arm (Kerkhove), Waggelwater (Brugge).
 
Stadswateren: (Brugge)
Coupure, Langerei, Stil Ende

 

17:51 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.