22-05-07

Vismateriaal in de kijker: Soorten hengels

Ik durf wel eens vaag toegeven dat we wat overdrijven met onze visrubrieken, maar kom eentje kan er nog wel bij. Hier komt hij dan: de eerste editie van 'Vismateriaal in de kijker' met alle tips en trucs om je hengelmateriaal superselectief uit te kiezen.

 

Het aanbod aan visgerief is groot, immens groot. Daarom heb ik besloten om vandaag volledig van nul te beginnen in deze nieuwe rubriek. Ik wil alle nieuwe vissers die niet weten wat gekocht als startmateriaal even op weg helpen. Maar ook de ervaren vissers kunnen natuurlijk veel bijleren uit dit verslagje.

 

Het eerste waar een nieuwelingetje aan denkt is welke hengel ze precies moeten kopen. Wel er bestaan dus twee soorten: de vaste stok en de werphengel. Een vaste stok is als een lange tak, met weinig molentuig aan. Je moet hier gewoon je lijntje aan het topje bevestigen en hem in de lucht zwieren als je beet hebt.

 

http://hengelsportbarendrecht.nl/images/upload/Vaste%20stok.jpg

Er bestaan zoveel kleurtjes als je geld hebt

 

Er zijn onder de categorie vaste stok nog eens twee begrippen. Een eerste is de insteekhengel. Dit is een systeem die nog tamelijk veel voorkomt maar eigenlijk niet zo praktisch is. Je moet elke keer alle stukjes ineen steken. Let hierbij wel op dat je het laatste deeltje er via de binnenkant inschuift.

 

Een tweede model noemt men telescopische hengels. Het woordje verklikt het al wat. Wanneer je als visser je hengel een zwier geeft, komt het hele gevaarte uit dat kleine stokje van een metertje geschoven, en dat zonder dat je alles in elkaar moet steken. Hier moet je niet opletten dat je het laatste stuk er niet verkeerd insteekt, maar dat je mensen die toevallig langs je visplek passeren niet van hun fiets mept.

 

Een tweede hengelsoort is de werpmolen of in de volksmond 'lancé'. Het heeft die naam gekregen omdat het zoals een lancet als maar smaller wordt naar het einde toe. Hier heb je ook weer een telescopische en een insteek, maar dat principe heb ik bij de vaste stok al uitgelegd. Het grote verschil zit hem hier wel in het feit dat je de draad kan ophalen door middel van een molen die aan de onderkant bevestigd is. Oogjes begeleiden de draad tot aan de top van je lancé. Ik zal in de komende weken wel nog iets posten in verband met visogen.

Een telescopische werpmolen

 

Je hebt een goede werphengel voor 30 euro en een goede vaste stok voor 10 euro. De prijzen kunnen natuurlijk hoog oplopen als je de hele boel professioneel wilt.

 

Zo dit was mijn bespreking omtrent vimateriaal,

 

Tot morgen,

 

VISENZO.BE

 

P.S. 14000ste bezoeker! Op naar de 15000!

19:41 Gepost door Visenzo.be in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.